17.04.2024

Замок та старовинна церква: незвідані місця Лопушенської громади

Креатор буд

Замок-палац у Старому Олексинці на Кременеччині був би чудовою туристичною окрасою краю. Зі спогадів істориків, це була велична будівля в оточенні потужних мурів, з вежами, бастіонами і підйомним мостом.

З вікон замку видно було два символи цієї землі: великий укріплений монастир у Підкамені, а також Почаївську Лавру.
Сьогодні ж тут лише руїни. За радянської влади замок повністю розібрали, вимостивши з архітектурної пам’ятки дорогу в селі, та звели колгоспні будівлі. Незважаючи на це, місцеві жителі хочуть, щоб залишки бастіонних укріплень стали популярними для туристів. Про це зазначила заступниця директора з навчально-виховної роботи Староолексинецької ЗОШ Олена Дубина.
Зараз у селі думають, як руїни очистити від хащів, щоб сюди був доступ, а тим часом допомагають популяризувати історичну пам’ятку учні місцевої школи.

Біля руїн замку збереглась і старовинна церква. Як розповіd місцевий священнослужитель отець Микола, у радянський час церква використовувалась як зерносховище, згодом тут був клуб. Сьогодні – це діюча Православна Церква України і тут відбуваються богослужіння рідною мовою.

У Лопушенській громаді також розповіли, хочуть зробити популярним і джерело, адже саме звідси бере свій початок річка Горинь. Раніше тут часто зупинялись туристи.

Тому мешканці громади запрошують усіх відвідати їхній край та надихнутись чудовими краєвидами, які дихають історією.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,