19.04.2024

Закон про референдум: чи готові українці до народовладдя

Ваша реклама

Нещодавно Парламент ухвалив поданий президентом закон “Про народовладдя через всеукраїнський референдум”. А це означає, що українцям дозволили вносити зміни до І, ІІІ і XIII розділів Конституції, території України, вирішувати питання загальнодержавного значення та навіть скасовувати закони.

Та варто зауважити, що референдум можна проводити лише один раз на рік, і на розгляді може бути тільки одне питання, відповідь на яке має бути лише «так» або «ні».
Тернопільські експерти кажуть, що наше суспільство не готове приймати важливі рішення. Країна молода, і відповідно, наразі маємо опиратись на досвід інших країн.
«Це було б прекрасно для Австрії, Франції, Німеччини. Там є щось подібне. Поки це не дуже добре для нас, адже ми всі пам’ятаємо, коли українці двічі вибрали бандита під прізвищем Янукович», – зазначає доктор політичних наук, професор кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності ЗУНУ Микола Лазарович.
Всеукраїнські експерти побоюються, що політики будуть намагатися застосувати закон для винесення на референдум популістичних питань або таких, які розділяють українське суспільство.
«Це такий засіб спекуляції суспільства і підбурювання мас. Я не підтримую цих ідей, адже це популістичні ідеї, з якими йшов президент. Він зараз мусить їх якимось чином впроваджувати. Я не думаю, що з цього буде якийсь толк. Це призведе тільки до дестабілізації у суспільстві.», – вважає депутат Тернопільської міськради Андрій Цибульський.
А частина тернополян навпаки, бачить у такому рішення позитиви Адже є багато питань, вирішення яких не можна покладати на думку нардепів, а лише зважати на волю народу.
«Держава йде правильним шляхом демократичного розвитку тоді, коли є діалог з людьми. Бажано референдуми проводити по всіх важливих питаннях» – зазначає депутатка міської ради Ружена Волянська.
До слова,  референдум щодо змін до Конституції може призначати президент, а щодо зміни території — Верховна Рада. А от щоб провести його за народною ініціативою, потрібно зібрати три мільйони підписів громадян з двох третин територіальних одиниць України.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,