26.04.2024

За рік майже 200 хворих отримали меддопомогу у паліативному відділенні у Малашівцях

Креатор буд

Майже 200 хворих уже прийняли у відділенні паліативної допомоги у селі Малашівці Тернопільської громади. Заклад відкрили рік тому і працює він на базі третьої міської лікарні.

У відділенні перебувають пацієнти різних вікових груп, які потребують симптоматичного лікування та знеболення, відзначила лікарка-терапевтка Наталя Холодян.

Паліативна допомога — це вид медичної допомоги для людей із серйозними хворобами. У Малашіцях за такими пацієнтами спостерігають цілодобово,  забезпечують харчуванням. Із третьої лікарні за потреби направляють профільних спеціалістів, зокрема, психологів, невропатологів, хірургів.

Окрім цього, заклад співпрацює з священником та юристами, які допомагають пацієнтам у розвязанні їхніх проблем, додала завідувачка відділення Олеся Брижевська.

Заклад законтрактований із національною службою здоров’я, тому лікування для пацієнтів безкоштовне, наголошує завідувачка.

Відділення у Малашівцях наразі єдине, де жителі громади можуть отримати хоспісну і паліативну медичну допомогу. За словами начальника відділу охорони здоровя та медичного забезпечення Тернопільської міської ради Василя Даньчака, відділення капітально відремонтували й оснастили новим обладнанням. До послуг пацієнтів — цілодобова подача гарячої води. Окрім цього, хворих харчують.

Зараз, коли чимало людей виїхали за кордон, коли є багато людей старшого віку, самотніх, функціонування таких закладів стає ще більш пріоритетним, переконані у міській раді.

“Місто може дуже успішно у цьому напрямку працювати, оскільки йде повна співпраця з органами соціального страхування, які мають облік малозабезпечених та одиноких людей. Працює соціальний патронаж, який надає необхідну допомогу. Тут іде взаємодія соціальних служб, а також медичного обслуговування”, — заявив міський голова Тернополя Сергій Надал.

До речі, за скеруванням сімейного лікаря медичну допомогу у цьому відділенні пацієнти отримують безкоштовно.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,