19.04.2024

Які змії є на Тернопільщині та чи знайдуть для вас сироватку при укусі

Ваша реклама

Українці масово завантажують фото у соцмережі і обговорюють наскільки небезпечні змії. Зокрема в Тернопільській області питання постає не менш гостро. Експерти зазначили, з приходом літа активність цих плазунів  підвищилася.  Та чи варто боятись і що робити, якщо змія вирішить напасти?

Як розповіла доцентка кафедри ботаніки та зоології ТНПУ ім. В.Гнатюка, у нашому краї видів змій не багато. В основному – це мідянка, веретільниця ламка, вуж звичайний і водяний.  Зустрічається лише один отруйний вид – гадюка звичайна, яка поширена на Західній Україні.

Розпізнати її можна за виглядом. У неї короткий хвіст, голова нагадує сплющений трикутник, окрім того сама змія невеликого розміру, довжина тіла у неї приблизно 1 метр. Характерними для неї є вертикальні зіниці та зигзагоподібна смуга, що проходить по спині.

За словами біологині, через зміну клімату гадюку можна зустріти не тільки в лісі, але і в парку. Проте, змія ніколи не нападе просто так, це можливо лише коли її потурбувати: наступити або пройти надто близько біля неї. Але що ж робити, якщо гадюка таки вкусила?

Лікарка-методистка ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики захворювань МОЗ України» Ірина Гринчук зауважила, головне не панікувати і діяти за простим алгоритмом: забезпечити спокій потерпілому та відсмоктати в місці укусу отруту. Треба обробити рану антисептиком або розчином хлогрекседину чи йодом. Можна покласти поруч лід, загорнутий в тканину, поставити на підвищення руку чи ногу і звернутися до лікувального закладу.

При тому, що тернополяни часто знаходять змій, все ж скарг про укуси у нашому краї не було вже рік. Але, якщо таке станеться, то треба викликати швидку, наголосила Ірина Гринчук. Тоді лікарі зможуть визначити стан пацієнта і за потреби вколоти спеціальну сироватку від зміїної отрути. Така повинна бути в лікарнях кожної області. Та чи є у нас?

За даними Міністерства охорони здоров’я, сироватку  в Україну доставляють з інших країн, наприклад Індії чи Канади. Потім спеціалісти підраховують – в якій області найчастіше змії кусають, туди і відправляють найбільше доз сироватки.

Як зазначила заступниця генерального директора ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Марія Павєльєва, з моменту виготовлення вона дійсна два роки.  Сьогодні в області немає цього препарату. Враховуючи те ,що така ситуація по всій Україні, прибуття імунобіологічного досі очікують.

А поки область чекає на сироватку, лікарі заспокоюють: укус гадюки небезпечний, проте при відсутності сироватки можна застосувати симптоматичну терапію, а у разі невідкладної потреби зміїну протиотруту шукатимуть і привезуть із сусідніх регіонів.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,