04.05.2024

Які відпустки доступні військовим та чому можуть не дозволити поїхати додому

Ваша реклама

Побути вдома і зустрітися бодай на кілька днів з близькими. Відпустка для військових – питання, яке вже понад 15 місяців не дає спокою родичам захисників та й самим захисникам. Через повномасштабну війну порядок дещо змінився. Що саме — з’ясовували наші журналісти.

Якщо військовослужбовець виявляє бажання отримати відпустку — пише рапорт. І командування військової частини приймає рішення щодо надання чи ненадання. Все залежить від позиції, де перебуває військовий та від ходу бойових дій. Але навіть заплановані дати в останній момент можуть змістити, пояснює помічник начальника Тернопільського обласного ТЦК СП з правової роботи, начальник юридичної служби, майор юстиції Роман Грунда.

Є два варіанти відпусток для військових: за сімейними обставинами (до 10 днів) та щорічна. Останню у 2023-му захисникам продовжили, тепер замість10 вони мають право на 30 днів. Але є нюанс.

За словами Романа Грунди, за один раз відпустку можна взяти не більш, ніж на 15 днів. За умови відсутності не більше 30% від штатного підрозділу. Наприклад якщо умовно є рота зі 100 осіб, то одночасно в відпустці не повинно бути більше 30 військових.

Грошові виплати і при щорічній, і при відпустці за сімейними обставинами для військових зберігаються. Окрім того, час на добирання, якщо він не перевищує двох днів — не враховується у суму днів відпустки. Юристи наголошують, якщо всі ці пункти сприяють, а військовому однаково відмовляють в відпустці, то варто звернутися до командування в підрозділах, або на гарячу лінію Генштабу.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,