03.05.2024

Як відзначають поливаний понеділок на Тернопільщині

Креатор буд

Поливаний або ж Волочильний понеділок. Цьогоріч у цей день не матимемо вихідного, проте святкуватимуть його і в містах, і у селах. Доброю традицією є обливання водою. Цей обряд пов’язують з духовним весняним очищенням. За стародавнім звичаєм, хлопці обливали дівчат водою, а ті натомість дарували їм писанки або крашанки.

Поливаний понеділок до того ж свято язичницьке, яке вдало трансформувалося у християнські традиції. Втім, кандидатка історичних наук Надія Волік розповідає, що така ситуація зумовлена передусім нашим минулим.

Важливим елементом Поливного понеділка є вода. Споконвіку вважалося, що вона в цей день стає цілющою, а згідно з народним повір’ям, обливання нею допомагало позбутися від негативу, накопичених стресів, також підвищує імунітет чи навіть запобігає хворобам, каже Надія Волік.

А втім Обливний понеділок зараз радше перетворюється на розвагу. У цей день можна досхочу пообливати себе або когось водою чи наприклад, зіграти у водяні бої. Та чи цікавиться таким святом молодь? Тут думки  розділяються. Більше — у відео.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,