28.03.2024

Різдвяний дідух: звичаї та обряди одного із основних символів Різдва

Ваша реклама

На святковому столі окрім 12 традиційних різдвяних страв, повинен стояти ще солом’яний дідух. Це невід’ємний атрибут Різдва, і має особливе значення. Що символізує цей традиційний атрибут і з якого найчастіше збіжжя його виготовляють — дізнавалися наші журналісти.

Коли збирається уся родина за святковим столом, тоді голова сім’ї урочисто вносить дідуха. Цей атрибут символізує не лише ясла, в яких народився маленький Ісус. Для українців – це перш за все хліб, який дає життя усьому.

Як розповідає майстер народної творчості Ярослав Осадца, перш за все, — це пошана хлібові і людям, які його виростили, зробили. Окрім цього, дідух символізує Тіло Христове.

Традиційний різдвяний дідух повинен мати свою структуру. Як пояснює Ярослав Осадца, три ніжки — це світ померлих, стовбур — сучасний світ. Гілочки — світ святих. Інколи вони символізують і 12 місяців чи 12 апостолів.

Зазвичай дідух роблять з усього збіжжя, яке хлібороби висівають на весні. Та в кожного регіону України є свої особливості.

Сучасні майстрині в дідух вплітають різнотрав’я, сухі квіти, прикрашають різними стрічками, або ж сплетеними зі соломи ангеликами і павуками. Подробиці — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,