20.04.2024

Як вберегти сон і нервове здоров’я під час війни

Креатор буд

Тривожний та неспокійний. Таким є сон більшості українців з 24го лютого. З початку війни багато українців зіткнулися із проблемами, пов’язаними з нервовим здоров’ям.

Страх і виснаження — це нормальна реакція організму на події, які відбуваються в час війни, пояснюють неврологи. Хтось симптоми стресу відчуває більше, хтось менше. І чи не кожен, пояснюють лікарі, мав проблеми зі сном.

«Через брак сну втрачається якість життя, погіршується функціонування, концентрація уваги, пам’ять. людина стає агресивною, роздратованою. і, звісно, не може працювати так, як потрібно», — каже лікарка-психіатр, психотерапевтка Людмила Підкуймуха.

Тому вирішувати проблеми зі сном треба якнайшвидше. Розлади в перші дні війни були нормою. Звичний ритм порушували сирени, вибухи та інші звуки. Різке погіршення сну на цьому фоні вважають гострим безсонням.

Якщо це гостре безсоння – бажано уникати подразників, хвилюючих подій, новин, менше сидіти у гаджетах. Дуже важливо налагодити гігієну сну – душ за 30 хв до сну, прогулянка, трав’яні чаї, пояснює Людмила Підкуймуха.

Чи справді це працює – знімальна група пішла питати у людей. Тернополяни розповідають, за майже 4 місяці війни мають свої рецепти, як вберегти сон та емоційне здоров’я.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , , ,