29.03.2024

Як на перехід церкви на новий календар відреагували тернополяни

Креатор буд

Зміни для греко-католиків. З 1 вересня віряни УГКЦ перейдуть на григоріанський календар. Керівництво ПЦУ оприлюднить своє рішення щодо цього питання весною. Наші журналісти з’ясували як до церковної реформи ставляться тернополяни і коли планують відзначати улюблені свята.

З осені всі нерухомі свята віряни греко-католицької церкви в Україні відзначатимуть за новим стилем. А от Великдень, і прив’язані до нього свята — рухомі, відповідно їхні дати будуть вираховувати, розповів керівник пресслужби Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ о. Олег Харишин.

“Пасхалія і все що стосується празника Пасхи і всіх рухомих празників поки що залишається як дотепер. Це є тимчасово. Якщо ми говоримо про григоріанський календар відносно нерухомих празників, то питання Пасхалії будуть вирішувати вже на інших соборах. Зараз йдуть перемовини між сходом і заходом. І можливо через декілька років ця дата буде погоджена і нам залишиться просто це прийняти”, — пояснив о. Олег Харишин.

Отець Олег зауважив, громади, які не готові повністю перейти зараз, мають час до 1 вересня 2025 року. Таке рішення є компетенцією місцевого єпископа, який має право дати їм дозвіл. Але попри все та громада, яка просить дозволу залишатись на старому календарі, мусить працювати над переходом до нового. Також відомо, що календарна реформа матиме два етапи.

У Православній церкві України ж питання про загальну календарну реформу розгляне Архієрейський Собор, який планують збирати в травні.

“Багато парафій за рішенням громади звершували богослужіння різдва 25 грудня, тобто ПЦУ ще раніше це питання піднімала і певні рішення були прийняті. Адже претендент є і богослужіння 25 грудня проводили ще торік. Відповідно 2 лютого релігійним громадам ПЦУ, де вбачається потреба, дозволили подати прохання на ім’я владики про повний перехід на новоюліанський календар”, — зазначив секретар єпархіальної ради Тернопільської єпархії ПЦУ о. Олег Гах.

Після початку повномасштабної війни росії проти України, серед населення посилилася дискусія щодо переходу на новий календар та святкуваня Різдва разом зі світом — 25 грудня. Тож тепер за новими реформами дата одна, однак не всі жителі міста такий перехід приймають, є й ті, хто продовжуватиме святкувати за старим календарем.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,