08.05.2024

Виконували найбруднішу роботу: спогади ліквідатора з Тернопільщини, який працював на Чорнобильській АЕС після вибуху

Ваша реклама

Виконували найбруднішу роботу. У грудні 1986 Михайло Михайлюк приїхав допомагати ліквідовувати наслідки аварії на Чорнобильській електростанції.

На той момент чоловікові було 23 роки. Він розповів, тоді навіть не уявляв масштабів катастрофи, яка сталася.

Чоловік зазначив, разом з іншими ліквідаторами жили в наметовому містечку, яке розгорнули в одному з покинутих сіл. Звідти працівників возили на саме місце вибуху. Вони прибирали радіаційне сміття і будували захисні споруди.

За словами пана Михайла, працювати доводилося і на території самого 4 реактора. Направляли ліквідаторів і на прибирання Рудого Лісу.

Загалом чоловік у Чорнобильській зоні був з грудня 1986 по травень 1987. Він підкреслив, весь той час, попри роботу у небезпечних зонах, ліквідатори спецодягу не мали.  Як наслідок – після повернення із зони відчуження працівники почали масово скаржитися на стан здоров’я, бо отримали величезну дозу радіації.

І хоч з моменту аварії на Чорнобильській атомній вже минуло 35 років, та й до сьогодні ліквідатори не можуть без емоцій пригадувати події 1986. Адже тоді, вони ще зовсім молодими, потрапили в справжнє пекло, де мали виконувати найнебезпечнішу роботу, аби врятувати світ.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,