18.04.2024

Вісімдесятирічній пенсіонерці із екстремально звуженим стравоходом допомогли тернопільські медики

Креатор буд

Пацієнтка не могла вживати ні їжі, ні рідини. Медики Тернопільської обласної клінічної лікарні допомогли 80-річній пацієнтці, у якої у двох місцях був надзвичайно звужений стравохід.

Проблема із звуженням стравоходу допікала пані Наталії ще з дитинства. Зокрема вона змушена була довго й ретельно пережовувати їжу. Останнім часом здоров’я жінки суттєво погіршилося і вона не могла їсти і пити. Відтак звернулася до лікарів.

У Тернопільській обласній клінічній лікарні пацієнтку обстежили та встановили діагноз — абсолютна дисфагія, тобто непрохідність ні твердої, ні рідкої їжі.

За словами лікаря-ендоскопіста Юрія Бутницького, під час проведення ендоскопії стравоходу вхідний отвір звуження був два міліметри при нормі 20 мм. Щоб розширити хворій стравохід та повернути повноцінний спосіб життя, їй було призначено проведення процедури бужування із провідником.

“Це сучасний метод роботи у таких випадках. Кожен буж має свій номер і йде від найменшого 3 мм до грубшого, щоб забезпечити таким чином розширення стінок стравоходу, а відтак сам стравохід до можливості споживання їжі, — пояснює його колега лікар-хірург Петро Сас. — Особливість випадку у цієї пацієнтки полягала ще й в тому, що стравохід у неї був звужений у двох місцях, тому процедура бужування була довготривалою і зайняла кілька місяців”.

Як відзначили лікарі, після циклу процедур пані Наталія почувається добре, а вживання їжі не викликає у неї жодного дискомфорту.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,