19.04.2024

Відмінити призов: як таку ініціативу сприймають у Тернополі

Креатор буд

Обов’язкову службу в армії можуть скасувати. Про такий задум нещодавно заявив голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко. За його словами, реформа Збройних Сил потрібна для того, щоб наша країна відповідала стандартам НАТО, і в перспективі могла приєднатися до цієї організації.

Та все ж військових такі заяви бентежать, адже зважаючи на  російсько-українську війну, ініціатива відмінити призов юнаків є неоднозначною. Зеновій Гладчук – голова громадської ветеранської організації “Сила України”. Допомагає бійцям і добре знає, що відбувається на передовій. Він зазначив, подібний сценарій уже був, за часів Януковича. В результаті – армія втратила усю свою силу. Тому чоловік переживає, чи зможуть у час російської агресії справитис контрактники і чи вистачить їх взагалі. Окрім того, розуміє і батьків, які хвилюються, аби дітей не забрали одразу на війну, попередньо не підготувавши. Та попри це, наголосив, це неможливо, адже є певна процедура.

Та от виникає питання – чи багато свідомих чоловіків, патріотів, які в разі потреби добровільно підуть на передову? І як в той час молодь без військової підготовки захищатиму мирне населення в тилу? Тож чоловік підсумував, замість відміняти призов – треба приділити більше уваги  інформуванню і роз’ясненням.

А от військовий з 30-річним досвідом  впевнений – обов’язковий призов, особливо тепер, дуже потрібен. Олександр Варакута в свій час брав участь в вирішенні Придністровського конфлікту, їздив у відрядження військового спрямування, тож переконаний – в час війни єдний спосіб виграти – згуртуватись. Та крім того і військова підготовка. Хто ж стоятиме на захисті країни через 5 чи 10 років, якщо теперішня молодь не знатиме елементарних речей з самозахисту.

За словами Олександра Варакути обов’язкова армія – запорука сильної країни, адже у разі повномасштабної воєнної агресії з боку Росії, у нас вже буде достатньо сил щоби протистояти.

Самі ж чоловіки призовного віку по різному ставляться до можливого скасування призову. Аргументи в кожного свої. 
Молодь зазначає, дивиться в майбутнє і готові робити так, як в Європі. А тернополяни старшого віку вважають, що армія це не тільки важлива складова країни, але і місце де гартується характер і воля.

Відповідно до заяви депутата Корнієнка, якщо обов’язкову службу таки скасують, то замість призовників Збройні сили України будуть посилені системою територіальної оборони і силами резерву постійної готовності. Проте, ця система ще не досконала, впевнений ветеран АТО – Василь Гулик.

Нагадаємо, у травні цього року Верховна Рада прийняли закон про основи національного спротиву, у зв’язку з цим  чисельність Збройних сил України збільшилася. Передбачається, що у складі Збройних сил України з’явиться окремий підрозділ – Сили територіальної оборони. У мирний час там служитимуть контрактники та офіцери-призовники, а в особливий період будуть долучатися військовозобов’язані та резервісти.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,