16.04.2024

Унікальну операцію вперше в Тернополі провели медики обласної психоневрологічної лікарні

Креатор буд

Унікальну операцію вперше провели тернопільські медики. Лікарі нейрохірургічного відділення Тернопільської обласної психоневрологічної лікарні прооперували мозок пацієнта за допомогою сучасних технологій.

Чоловік поступив в медзаклад з підозрою на ішемічний інсульт. Він не міг розмовляти, а правий бік був повністю знерухомлений. За кілька годин лікарі провели операцію і повернули людині здатність говорити та рухати кінцівками.

Зробили її під керівництвом лікаря переселенця з Херсону.  А виконав лікар-невролог інсультного відділу Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні Вадим Гаджальський. Перед операцією лікар-невролог завжди ретельно миє руки. Це ж втручання проводять її в спеціальній рентген-операційній і за допомогою сучасного приладу ангіографа.

В операційній на нього вже чекає медсестра, яка поверх спеціального костюму протирадіаційного опромінення надягає хірургічний халат. Саме в цьому залі з ангіографії лікарі психоневрологічної лікарні вперше провели надскладну операцію — врятували пацієнта від ішемічного інсульту, зробивши при цьому лише один невеличкий надріз, який забезпечив доступ до артерій.

“Унікальність цієї операції в тому, що ми механічно рекалізуємо судину, тобто в судинці сидить тромб. Ми його механічно забираємо. Цим самим ми відновлюємо кровотік в тій діяльність, яка була ішімізована”, — відзначив Вадим Гаджальський.

В лікарню 64-річного чоловіка привезли на “швидкій”. При поступленні він не говорив і не міг поворухнути правими кінцівками.

“Пацієнт поступив у важкому стані. В нього були виявлені ознаки тромбозу великої судини.Це можна побачити от тут на ангіографії. От це тромбована судина. Тобто кров заходить в гілки, а от сюди далі не проходить”, — розповів завідувач нейрохірургічного відділення Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні Олексій Леонтьєв.

Лікарі спочатку провели медикаментозне лікування інсульту. Тромб частково розсмоктався, однак кров і далі не надходила до частини головного мозку. Тоді вирішили провести операцію з механічної тромбектонії. Через судину в паху за допомогою тонкої пластикової трубки дійшли через усе тіло до судини в мозку.

Операція тривала понад дві з половиною години. За останні два роки лікування інсультів вийшло на якісніший рівень. Завдяки сучасним технологіям після таких інсультів люди повертаються до нормального життя, а не стають неповносправними. Після унікальної операції в Тернополі пацієнта перевели в інсультний відділ. Зараз його стан покращився, чоловік може рухати кінцівками та говорити.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,