19.04.2024

Унікальна мідна печатка, тканина і гонт: про що “говорять” археологічні знахідки часів ХVII сторіччя у Залізцях

Креатор буд

Містечко Залізці на Тернопіллі не вперше стає місцем цікавих археологічним знахідок. Так і зараз на місці розкопок знайшли предмети, яким близько 400 років.

Місце розкопок — ділянка центрального в’їзду в місто тоді ще Заложці зі сторони греблі, через в’їзну браму до площі ринок. Це одне із небагатьох незабудованих сучасною архітектурою історичних місць, де археологи можуть проводити розкопки.

Тут, припускають, з початку XVII століття був житловий будинок, розповів директор Залозецького краєзнавчого музею Василь Ільчишин. Збереглися, зокрема, дубові балки, показує Василь Ільчишин. Фахівець припускає, будинок з невідомих причин тричі перебудували. Про це свідчать три чітко виражені шари ґрунту.

Досліджуючи знахідки науковці більше дізнаються про структуру і характер забудов Залізців XVII століття. Зокрема, що це були споруди із дерева. Болотяні ґрунти добре зберегли органіку – дерево, тканини, шкіру, що також дає чимало цікавих відповідей.

Серед знахідок також мідні монети, серед яких одна срібна, залишки взуття, кахляних печей, чимало люльок, з яких курили тютюн, тканини. Серед останніх цікавинок, викопаних з глибин історії, мідна печатка першої половини XVII століття. На печатці є герб та ініціали М.О. Подробиці про унікальні знахідки — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,