23.04.2024

Українські гроші: що можна було купити за 10 гривень у різні часи

Ваша реклама

2 вересня 1996 року в обігу і гаманцях українців почала з’являтися нова валюта – гривня. У часи незалежності вона була новою, бо змінила радянські купони-карбованці.

Але точно не новою вона вже на той момент була для української історії. Адже за часів Київської Руси гривня була мірою ваги. Походила назва від слова «грива», тобто «шия», «загривок». Була прикраса у вигляді шийної гривні – срібного дроту завтовшки в палець, який одягався на шию у знатних людей і символізував їхнє багатство і статус.

З часом гривнею називали шестикутні злитки зі срібла, які використовували в торговельних операціях. За десяток гривень можна було купити раба, а 4-5 коштував кінь. Зараз про цей злиток нагадує символ на сучасній паперовій гривні.

У вигляді копійок, якими ми звикли бачити гроші тепер, їх почали карбувати за князювання Володимира Великого. І вже тоді на монетах зображали герб, як символ родового знаку князя.

Слово «гривня» і вигляд тризуба змінювався з часами і століттями. Наприкінці 1917 року з’явилися карбованці та шаги в УНР. Навесні 1918 року під впливом Михайла Грушевського знову з’являються гривні, і знову з’являється тризуб.

Часи двох воєн, зміна влади, та радянський влив – у 20-му столітті гривню змінювали купони, карбованці. У 1995-му році чи не кожен українець був мільйонером – через хитку економіку.

У 1996 році з новою конституцією українці отримали і свою банкноту. Цей час добре пам’ятає Любов Ковальчук. Жінка розповіла, ще два тижні можна було користуватися і старими, радянськими грошима. Але зарплати вже видавали гривнями.

Долар у 1996 вартував трохи менше двох гривень, пригадала пані Люба. Середня зарплата не перевищувала 200 гривень. І цих грошей, за словами жінки, вистачало і на життя, і щоб відкласти на якусь дорожчу покупку.

Від срібних чи золотих злитків часів київської русі до копійок та паперових грошей пройшло чимало століть. Зараз же маємо усе це на одній пластиковій картці.

Все ж, за 25 років ціни виросли в десятки разів. І якщо в 96-му на 10 гривень можна було закупитися продуктами на весь тиждень, то зараз за 10 гривень можна купити небагато, розповіли тернополяни.

Нова ера вимагає від грошей бути сучасними. І українська гривня не виняток. Національний банк України у 2016-му почав вивчати можливості та тестувати випуск цифрової валюти – е-гривні.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: ,