29.03.2024

У Тернополі зафіксували спалах сибірки: чи є небезпека для жителів міста

Креатор буд

В зоокутку парку Топільче від сибірки помер поні,  тому тепер тут запровадили карантин. Хворобу у тварини виявили вже після смерті.

За словами начальника відділу організації протиепізоотичної роботи ГУ Держпродспоживслужби Тернопільщини Володимира Марківа, напередодні смерті у поні ознаки хвороби не проявлялися. Тварина загинула з 27-го на 28 вересня.

Перебіг сибірки у тварин дуже стрімкий і важкий, кажуть епідеміологи. Заразитись вони можуть з ґрунту, який з’їдають разом з травою. Збудник сибірки в землі може перебувати і кілька сотень років. Тож, ймовірно, інфекція була в парку Топільче, на території зоокутка.

Територію зоокутка додатково не обговорили і жодних ознак того, що це неблагополучна епізоотична зона немає. Тож тут як і раніше, тут прогулюються тернополяни, серед них і батьки з дітьми. Хоча експерти кажуть, інфекція може потрапити вже від хворої тварини до людини.

Власне в контакті з хворим поні могли бути 9 людей. Зараз за ними наглядають фахівці. Сибірка, хоч і фіксують інфекцію нечасто, є смертельною хворобою не тільки для тварин, а й для людей.

Окрім цього, контактними вважаються і мешканці зоокутка. Тож після виявлення сибірки – ветеринари провакцинували усіх тварин. Карантин у зоокутку триватиме щонайменше 2 тижні. А от епідемії сибірки у Тернополі не очікують.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,