05.05.2024

Стихійні ринки у Тернополі: яка небезпека ховається за таким “бізнесом”

Креатор буд

Овочі та молочні продукти — на тротуарі. Випадки стихійної торгівлі фіксують в Тернополі. Люди продають «з рук» городину, м’ясо чи сир. Здається, нікого не лякає ні антисанітарія, ні спека. Наші журналісти дослідили проблему неофіційних ринків. Яка небезпека загрожує покупцям і продавцям — дізнавайтесь.

Спершу журналісти поспілкувались з продавчинями стихійного ринку самостійно. Для цього пішли на одну з найпопулярніших точок. Вулиця Чорновола. Говорити на камеру жінки не захотіли, але поза нею переконують —  усі продукти в них домашні та свіжі. А ще — дешевші. Факт, що на товар, який лежить на землі, попит є.

Утім як щодо безпеки інших? Де гарантія, що господиня добре помила посуд в якому принесла молоко, що яйця за день на спеці не зіпсувалися? На стихійному ринку доведеться вірити на слово. Та окрім безпекових моментів, є питання відповідальності. Адже ці люди порушують закон. Торгують у непризначених для цього місцях. Тож практично щодня продавчині мають бесіди з муніципалами.

Жінки не хочуть аргументувати, чому ж продають отут, на лавках, а не на ринку через дорогу, наприклад. Єдине, що ми почули – для жінок це єдиний спосіб заробити на хліб. От пані Марія на базар торгувати не іде, адже там треба платити за місце. А зайвих коштів вона немає. Хоча плата усього 30 гривень в день, проте жінці кожна копійка цінна. Натомість, свою продукцію продає дуже дешево.

На людей, утворюють стихійні ринки усе-таки чекає відповідальність. Адже скарги на них є. Наприклад на вулиці Чорновола місцеві скаржаться на поганий запах та забруднену територію. Якщо правопорушення фіксують не вперше, людині виписують штраф. Розмір штрафів — від 340 до 1700 грн.

Щодо Держпродспоживслужби то нам повідомили, притягнення до відповідальності, а також перевірка стихійних ринків не входять до їхньої компетенції. Фахівці перевіряють тільки офіційно зареєстровані ринки.

Самостійно ініціювати перевірки служба не може. Але кажуть, співпрацюють з національною поліцією, муніципалами і проводять роз’яснювальні роботи. Людям, в тому числі і продавцям, повідомляють, що торгівля на стихійних ринках дуже часто призводить до харчових отруєнь.

Проте експерти впевнені, щоб повністю ліквідувати стихійну торгівлю треба тісно співпрацювати усім. А наразі – попит породжує пропозицію.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,