26.04.2024

Статус біженця і безкоштовний Париж: тернополянин розказав про шахрайську схему, жертвою якої став

Креатор буд

20-річний тернополянин Іван Циба взимку отримав економну пропозицію – поїхати на кілька тижнів у Париж, та ще й повернутись із кількома сотнями євро у кишені. Адже кілька днів там мав працювати, щоправда, які роботи буде виконувати – не знав. 

Про те, що все законно переконував хлопця знайомий з київського університету, який нібито також їздив у такий тур.

Тож тернополянин на свій таки страх і ризик здав усі необхідні документи, а це – біометричний паспорт та довідка про несудимість. І вже наприкінці січня, на нього чекала запланована поїздка. Проте одразу ж на кордоні почались підозрілі речі, не могли знайти документів, чекали ще один автобус.

Іван розповів, що у Францію українців везли через Німеччину. Поселили туристів у геть не людські умови. Це був будиночок у лісі, де навіть не було мобільного зв’язку.

На кожного прибулого оформили статус біженця, завдяки чому французький уряд відкрив рахунок та щомісяця виплачував по 200-300 євро. Коли документи готові, і гроші на картку приходять – людину відпускають у рідну країну, платять обіцяну суму, а всі решта кошти, які стабільно надходять – тепер власність шахраїв.  Саме в цьому полягала суть шахрайської схеми.

Як розповів начальник відділу комунікацій ГУ Національної поліції у Тернопільській області, подібні шахрайства на території нашої області не зафіксовані.

Та ця афера повністю змінила життя нашого героя. Іванові вдалося втекти, і, навіть, попри погрози, він відновив статус біженця і допомога від держави належить йому, а не аферистам. Тож Іван один з небагатьох, кому вдалось обдурити шахраїв, розкусивши їхню схему. Зараз він таки живе у Франції і навчає дітей музики.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,