19.04.2024

Стаціонарне відділення протезного підприємства закривають у Тернополі

Креатор буд

Тепер без реабілітації. Єдине на всю Тернопільщину стаціонарне відділення закривають, працівників змушують звільнятись. А пацієнтам, які перебували на лікуванні відмовили в обслуговувані. Йдеться про казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство. Причина — брак фінансування. Ситуацію з’ясовувала наша знімальна група.

Працівники обурюються, що в час війни, коли багатьом потрібні і протези, і реабілітація, відділення припинняє діяльність, а вони позбавлені роботи.

“Нас зібрали 13 грудня для того, щоб нам сказати, що буде скорочення. І аби ми підписали документи, що нас попередили за два місці. Стаціонар закривається. Але не дали ні наказу, дали тільки документ з Міністерства соціальної політики”, — пояснила медсестра стаціонару первинного і складного протезування Тернопільського казенного експерементального протезно-ортопедичного підприємства Людмила Бутко.

У документі вказано – видатки для надання фінансової підтримки стаціонарам не передбачені. Отже виходить, що відділення слід закрити, людей – звільнити.

“Половина колективу писали заяву. Спочатку писали заяви не на звільнення а на відпустки. Потім писали на звільнення. І ми не знаємо, чи вони звільнені, бо ми не бачили документів. І 20 числа були ще люди. Вивезли людей спеціально для того, щоб ми не ходили, хоча фінансування було до кінця року. Нас поставили працювати на тиждень 12 годин”, — пояснила Людмила Бутко.

Колектив стаціонару це 15 людей. Зараз половина. І ті під загрозою звільнення. Олена Петришин працює тут вже більше 20 років, розповідає, це було єдине стаціонарне відділення у Тернопільській області. Обслуговували пацієнтів і з інших регіонів України.

Директор підприємства Юрій Хоміцький розповідає — до 2023 року їх фінансувала держава. На рік виділяли 2 мільйони 470 тисяч. Однак в документі від Мінсоцполітики чітко пояснили — тепер цих грошей не буде. Тому він і прийняв рішення про закриття стаціонару.

Чому підприємству більше не виділятимуть грошей нам пояснили у Тернопільському відділенні фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. Кажуть, за минулий рік стаціонар обслужив 67 осіб. Утримувати заклад з такими показниками – не рентабельно. Тому директорам підприємств дали вибір – закрити стаціонар, або фінансувати самостійно. Адже вироблену продукцію – протези, продають за гроші.

Юрій Хоміцький відзначив — другий варіант для підприємства реалізувати неможливо.

До речі, в нашій країні діє 11 таких стаціонарів. В грудні 2022 року Міністерство соціальної політики України вирішили припинити фінансування кількох, причина така ж як у нас — мала кількість пацієнтів. Але власники, наприклад, Хмельницького підприємства, вирішили зберегти відділення і пацієнтів.

Такого ж вирішення очікують працівники стаціонарного відділення Тернополя. Вони рішуче налаштовані усіма способами повернути фінансування. Тому звернулися з листом до президента. Їхнє звернення ще розглядають.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,