29.03.2024

Штрафи за збирання ягід і випасання худоби: порушники, що завдали шкоду природі на Тернопільщині, будуть платити більше

Ваша реклама

Уряд збільшив штрафи за незаконні заготівлю сіна, випасання худоби, збирання грибів та ягід.

Відтепер розмір відшкодування, згідно з постановою, збільшується у 10 разів та щорічно індексуватиметься. Так, за один зрізаний без ліцензії гриб у природно-заповідному фонді доведеться сплатити 75 гривень, а за дикорослу квітку — 30 гривень.

Документ не встановлює жодних нових обмежень або заборон щодо використання природних ресурсів, не вводить нових режимів охорони територій та не визначає, які зони можна відвідувати, а які ні.

У постанові лише встановлюється новий Порядок обчислення розміру шкоди, заподіяної природно-заповідному фонду. А саме, переглядаються такси, що діяли до цього з 2013 року.

Тож у межах національних природних парків та біосферних заповідників і надалі можна збирати гриби та ягоди. Якщо звичайно, ви робите це для власних потреб, а не займаєтеся промислом (у такому випадку законодавством передбачено отримання відповідного дозволу, що також не є нововведенням).

Виняток, як і раніше, де забороняється збирати гриби, зривати рослини чи проводити будь-які інші дії, становлять території суворого заповідання. Вони визначені Проєктами організації територій відповідних установ природно-заповідного фонду. Такі зони створюються спеціально для збереження червонокнижних тварин і рослин. Як і до цього, перебування сторонніх людей тут заборонено. Є відповідні таблички з попередженням. Та й служба охорони повідомляє відвідувачам про існуючі обмеження. Тож випадково помилитися і назбирати заборонене через незнання у таких зонах неможливо.

Ознайомитися з природно-заповідними зонами Тернопільщини можна тут.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,