28.04.2024

Школа-привид на Лановеччині: яка доля чекає закриті навчальні заклади

Ваша реклама

Розміщення парт, кабінетів, галасливі перерви – все це досі пам’ятає колишній директор школи у селі Печірна Володимир Довгалюк. Бо єдине, що залишилось – стіни і спогади. Діти до цієї школи не ходять вже 5 років, її закрили у 2017-му.

Володимир Довгалюк пригадав, що у той час Кабмін прийняв закон, що якщо у школі навчається менше 25 дітей, то навчальний заклад повинна фінансувати місцева громада.

Школу у селі Печірна збудували у 1990 році фактично за 9 місяців. Тоді й почали навчати тут дітей з 1 по 8-й, а потім і по 9 клас. Та цьому прийшов кінець. Після закриття школи вчителям пропонували роботу в сусідніх селах.

Зрештою, учні та вчителі без науки не залишилися. Але школа в селі  потрохи перетворюється в пустку. Заростає хащами подвір’я. Через відсутнє опалення – стіни всередині покриваються грибком.

Це не єдина школа, яка ризикує залишитися пусткою, переконані і директор, і випускники. Зараз Україною котиться хвиля, яку в Уряді називають реформою, або ж оптимізацією. Закривають школи через брак коштів. Адже освітня субвенція з держбюджету на зарплати вчителям надається лише в ті школи, де багато учнів. А малокомплектні віддають на утримання громадам. Так, з 1 вересня батьки борються за школу у селі Іванківці Кременецької ОТГ.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,