28.04.2024

Що таке зона Вранча і чи варто боятися землетрусу на Тернопільщині

Ваша реклама

Природна катастрофа. Відлуння землетрусів у Туреччині та Сирії може стати відчутним на Тернопільщині. Південь і захід України розташовані в сейсмоактивному поясі. Тут є так звана зона Вранча, активність якої помічають сейсмологи.

Тому відголоском природної катастрофу, яка зараз вирує в Туреччині і Сирії, можуть бути поштовхи на півдні та заході України. Саме ці території знаходяться близько до так званої зони Вранча – північної окраїни сейсмоактивного поясу. Саме на цьому поясі і стався потужний смертоносний землетрус 6 лютого у Туреччині.

“Карпати і гірський Крим. Там відбуваються активні тектонічні процеси і зараз. Вирахувати точно час і дату сейсмологи не можуть”, — каже доктор географічних наук, кандидат геолого-мінералогічних наук, професор Мирослав Сивий.

Як і де трісне наступна плита передбачити неможливо. Частота і сила землетрусів залежать лише від геологічної специфіки місцевості. Якщо в зоні Вранча станеться щось подібне, то Тернопілля відчує це, але удар буде легший, пояснює Мирослав Сивий.

“Карпати — молоді гори, ростуть, підіймаються. Ну і от рух цих блоків призводить до струшування — землетрусів. І ці хвильки від зони Вранча доходять до нас. Залежить чим дальше був епіцентр — тим менші поштовхи будуть в нас”, — каже науковець Мирослав Сивий.

Та варто бути готовими. Рятувальники нагадують, слід знати найпростіші правила поведінки при землетрусі. Поради надзвичайників — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,