20.04.2024

Що медики рекомендують тернопільським «моржам»

Ваша реклама

Напередодні Водохреща Тернопільський обласний Центр громадського здоров’я наголошує на дотриманні правил моржування. Про це зазначено на офіційній сторінці центру у соцмережі Facebook.

ополонкаМоржування може нанести непоправну шкоду здоров’ю, якщо не дотримуватись основних правил.

Зокрема:

 – новачкам не слід перебувати у воді більше, ніж 2 хвилини;

– досвідчені моржі можуть знаходитись до 5 хвилин;

– тремтіння є першою ознакою, щоб залишити воду;

– роздягання треба починати швидко і з ніг. Одягатися зверху;

-при витиранні не слід розтирати шкіру до червоного кольору, щоб не завдати додаткового стресу.

Лікарка-методистка Тернопільського обласного центру громадського здоров’я Ірина Гричук повідомляє, що існують певні протипокази до моржування. Основне – не варто займатися моржуванням, якщо у вас гострі захворювання або загострення хронічних захворювань. Також не радять лізти в ополонку тим, у кого холодова алергія, яка проявляється кропив’янкою, червоними плямами, набряком шкіри, свербіжем (така реакція може бути вродженою або набутою). Медики наголошують – моржування протипоказане людям із хворобами нирок, захворюванням нервової системи або серцево-судинної системи.

Тому, перш ніж «лізти в ополонку», чітко дізнайтесь чи дозволяє вам це ваш стан здоров’я.

До слова, архієпископ Православної церкви України Євстратій (Зоря) на своїй сторінці у Facebook наголошує, що гріхів купання не змиває ─ для очищення від гріхів існують сповідь та інші таїнства. Так само пірнання в ополонку не складає змісту свята і не є замінником участі у богослужінні й молитві. Жодного церковного припису щодо потреби у день Богоявлення занурюватися у святу воду ─ НЕМАЄ.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,