27.04.2024

Рятівний укол: як і де жителі Тернопільщини можуть отримати інсулін

Креатор буд

З 1 жовтня інсулін став доступнішим для всіх громадян. Тобто взяти препарат можна безкоштовно у будь-якій аптеці країни. Головне правило – аптека повинна мати договір із НСЗУ за програмою «Доступні ліки».

Щоб отримати його безкоштовно спершу слід звернутися до сімейного лікаря.

Як розповіла сімейна лікарка КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Надія Кернична, після огляду сімейного лікаря особа отримує електронне направлення у вигляді смс. Текстове сповіщення приходить на телефон.

Наступний крок – похід до ендокринолога за цим електронним направленням. Лікар, у свою чергу, оглядає пацієнта та складає індивідуальний план лікування цукрового діабету. Слід зазначити, що сформувати його може тільки ендокринолог.

За словами ендокринолога КНП «Міська комунальна лікарня №3» Тернопільської міськради Василя Барана, у цьому плані вказується діагноз пацієнта та вид, потреба інсуліну в кожному індивідуальному випадку. Тоді формується рецепт, приходить електронний рецепт пацієнту через смс-повідомлення.

Отримавши такий електронний рецепт, можна йти в аптеку та обмінювати його на інсулін. А щоб дізнатись де в Тернополі є такі аптеки заходимо на сайт НСЗУ.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,