27.04.2024

“PROZORRO” без аукціонів: як зміняться публічні закупівлі у Тернополі

Ваша реклама

Торги в системі Prozorro призупинили. Аукціони не проводитимуться на період дії воєнного стану і протягом 90 днів з моменту його припинення. Таке рішення прийняв уряд.

Зазначимо, Prozorro — це електронна система публічних закупівель, де державні та комунальні замовники оголошують тендери на закупівлю товарів, робіт і послуг, а представники бізнесу змагаються на торгах за можливість стати постачальником держави. Тож які зміни тепер будуть та кого вони торкнуться — дізнавалися наші журналісти.

Нагадаємо як це працювало раніше. Замовниками були державні та комунальні установи оголошували закупівлю в системі, а приватні підприємці змагалися на торгах за можливість стати постачальником тієї чи іншої послуги. Хто пропонував найнижчу ціну – вигравав торги.

Через блекаут і перебої зі світлом з усієї процедури публічної закупівлі забрали етап аукціону. Перше питання, яке цікавить усіх, чи це не крок до корупції.

“Говорити про корупційні ризики, чи що буде підставна особа, яка поставить найнижчу ціну – не можемо сказати. Фактично немає ще результату таких торгів”, — відзначає помічник юриста Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Йосифів.

Без закупівель учасники повинні вказати одну-єдину ціну і знизити її вже не зможуть, як це було раніше. Система автоматично обере того, хто пропонує свої послуги найдешевше. Подробиці — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,