19.04.2024

Посвідчення донора крові: тернополянин Денис Демків вп’яте поповнив банк крові для потреб хворих

Ваша реклама

Тернополянин Денис Демків у свої 33 роки вп’яте здав кров на потреби області. Він працює прокурором у Києві і саме місце роботи дало йому поштовх, аби займатись цим регулярно.

Чоловік розповів, що вперше здав кров у 2019 році для дітей, що лежать в Охмадиті. Після того зрозумів, що добру справу може робити регулярно без шкоди для здоров’я. Донорство Денис вважає не благородною справою – а громадським обов’язком.

У міжнародний день донора чоловік вкотре здав кров. Процедура завжди однакова –  спочатку реєстрація, далі консультація у кабінеті спеціалістів і буфет, аби поповнити запаси глюкози. Потім –  сама здача.

Завідувачка відділу заготівлі крові і компонентів КУ «Тернопільський обласний центр служби крові» Віра Монастириська розповіла, що за сьогодні очікують прийняти близько 30 донорів. Ними можуть стати люди від 18-ти до 60 років без гострих захворювань.

450 мл крові – це стандартна доза для донора за один раз. Далі забірний матеріал обробляють, перевіряють і поміщають у банк крові. Оскільки термін зберігання обмежений – кров регулярно поновлюють. Традиційно у центрі крові мають близько сотні літрів різної групи та резус фактору.

До того ж, кров можна здати конкретній людині, тобто адресно, або ж для поповнення банку крові.

Лікарі наголосили, здавати кров – це корисно та безпечно. До того ж, саме ваша кров одного дня може врятувати чиєсь життя.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,