19.04.2024

Порятунок нації: історії жителів Тернопільщини, які переховували євреїв

Креатор буд

Пам’ятний день. Таким від сьогодні стане 14 травня в Україні. Відповідну постанову ухвалила Верховна Рада. Цю дату визнали Днем пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

На Тернопільщині людей, які вчинили героїчно – більше сотні. Їхні свідчення та життєві історії зберігаються у Державному архіві Тернопільської області.

Директор установи Федір Полянський розповів, що людям, які ризикуючи власним життям, рятували євреїв в роки Другої світової війни, присвоїли почесне звання “Праведники народів світу”. Його удостоєні близько 80 краян. Але чимало документів втрачено, а ще частину даних взагалі не записували.

Історик зазначив, що після закінчення війни, із 12 тисяч євреїв, які проживали в містечку, вижили лише 800. Загалом на території Тернопільського воєводства внаслідок геноциду загинуло близько 200 тисяч людей єврейської національності.

За переховування євреїв українцям загрожувала смерть усієї сім’ї. Їм пропонували гроші, нажитки та інші багатства в обмін на єврейські життя. Та все ж знаходились сміливі люди не зважали на небезпеку і рятували тисячі невинних.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: ,