01.05.2024

Пісні галицьких композиторів ХХ століття записують виконавці з Тернополя і Львова

Креатор буд

Кілька десятків пісень галицьких композиторів ХХ століття планують записати виконавці з Тернополя та Львова упродовж квітня-травня. Серед них викладачі Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької.  

Це Вадим Дарчук, Володимир Шагай, Віталій Бобровський. Вони стали учасниками чергового етапу проєкту, який започаткував фонд Ukrainian Art Song Project із Канади.

Його ідейник – всесвітньовідомий оперний співак українського походження Павло Гунька. Він взяв собі за мету популяризацію українських мистецьких пісень для широкої світової аудиторії. За останні 35 років він разом з дружиною Ларисою зібрали понад 1200 оригінальних творів українських композиторів у першому трактуванні.

17 років тому розпочалися робота професійних канадських музикантів над записами пісень. До сьогодні фондом профінансовано запис і видано в світ 411 творів. 388 записали іноземні зірки оперного світу.

Учасники проєкту зазначили, під час запису пісень зіткнулись із певними труднощами.

До реалізації плану запросили вокалістів та піаністів з різних міст України, зокрема й зі Льовова.

Завдяки проекту, українська мистецька пісня вже лунає на найбільших сценах світу – чимало співаків-іноземців додають українські пісні до своїх концертних репертуарів. Записи, зроблені у Тернополі, також будуть у цій онлайн бібліотеці



Джерело | Т1 Новини