27.04.2024

Перерахунок пенсій: які суми тепер отримують жителі Тернопільщини

Ваша реклама

Зріс прожитковий мінімум, а отже і пенсії. Перерахунок провели з 1 липня. Доплати отримають особи, які втратили працездатність.

В Україні – це більше 9 млн осіб, на Тернопільщині – у зв’язку з підвищення прожиткового мінімуму загалом пенсії перерахували для 240 тисяч людей.

За словами начальниці управління песнійного забезпечення ГУ Пенсійного фонду в Тернопільській області Світлани Руцької, пенсії підняли для 118 тисяч 95 осіб. Середній розмір підвищення – 51 гривня 37 копійок. Одні люди отримали +20 гривень, хтось +85, хтось навіть + 300 гривень.

Сума залежить від того, яка складова пенсійної виплати перераховувалась. Для непрацюючих пенсіонерів, які мають значний стаж роботи, які мають пенсійну виплату більшу, ніж мінімальну, була перерахована доплата за понаднормативний стаж. З 1 липня застосувався перерахунок також для учасників бойових дій. Адже їхня пенсійна виплата не може бути менша, ніж 165% прожиткового мінімуму.

Також цей перерахунок стосувався і осіб які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

У Пенсійному фонді зазначили, з першого липня збільшився розмір пенсій і для осіб з інвалідністю в наслідок війни, і для тих хто ліквідовував аварію на ЧАЕС. Водночас встановили і максимальну суму пенсії – 18 тис 540 грн. Та у Тернополі люди пенсійного віку наголосили, про таку суму можуть тільки мріяти. Адже на ті гроші, які отримують від держави не живуть, а виживають. Навіть мінімальні потреби пенсія не перекриває, тож шукають заробітку як можуть. Щастить тим, кого підтримують діти.

Тішитись можуть лише з того, кажуть пенсіонери, що виплати не затримують. Хоч якась стабільність. І цього разу, зазначили у Пенсійному фонді, усі перерахунки відбувалися автоматично, а отже вчасно, і вже з 4 липня люди почали отримувати свої кошти на рахунки.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,