30.04.2024

Паски для тих, хто потребує: представниці Асоціації жінок України “Дія. Тернопіль” готували великодні смаколики

Креатор буд

Смаколики для потребуючих. Асоціація жінок України “Дія” об’єднали на одній кухні переселенців з центру “Я – Маріуполь” та молодь з інвалідністю з Благодійного фонду “Карітас”. Учасники зустрічі спочатку готували тісто для майбутніх великодніх пасок, а потім прикрашали великодню випічку.

На кухні Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола — справжня передсвяткова атмосфера.  Тут представниці Асоціації жінок України “Дія. Тернопіль” разом із переселенцями з Маріуполя готують традиційні українські паски. Запросили тих, хто через війну опинився в складних життєвих обставинах. Кожен з учасників має свої обов’язки при приготуванні тіста.

“Розпочався процес випічки паски. Десь після того, як ми випечемо, приблизно в обід, у нас буде прикрашання випічки. Ми роздамо її потребуючим дітям. Дякуємо “Карітасу” і дуже вдячні громадській організації “Дія”, цим активним дівчатам, які постарались теж для цих дітей, родин закупили багато різних речей, які необхідні до свят”, — каже директорка Галицького фахового коледжу імені В’ячеслава Чорновола Марія Баб’юк.

Під час майстер-класу організаторки хотіли наблизити відчуття свята внутрішньо переміщеним людям. Щоб вони згадали ті мирні часи, коли теж у себе вдома випікали паски. Смаколики готували з молитвою і добрими намірами.

“Мені особисто це приємно, дуже мені подобається приймати участь у всіх таких заходах. Це дуже добре, коли нас оці громадські організації запрошують до традиції”, — відзначає Володимир Сібас, який переїхав з Маріуполя.

“За надану можливість долучитись до такої гарної української традиції, до випікання пасочок хочу висловити вдячність Асоціації жінок “Дія.Тернопіль” Ось який красивий результат у нас вийшов. Зараз буде ще одна партія, яку ми будемо випікати”, — відзначає представниця Центру підтримки “Я — Маріуполь” Олеся Ліфиренко.

Дівчата разом з гостями приготували десятки пасочок. Маріупольці мали змогу особисто прикрасити собі великодній хліб та забрати з собою. А усі інші паски передали до центру підтримки “Я-Маріуполь”. Там їх зможуть отримати всі, хто цього потребує.

“Сьогоднішні пасочки, які ми пекли, будемо передавати в громадську організацію “Я Маріуполь”, а також для молоді які є у проекті “Життя у повноті”. Ми зібрали подарунки від громадської організації “Дія”, а також з благодійним фондом “Карітас”, — заявляє голова громадської організації “Асоціація жінок України “Дія. Тернопіль”, депутатка Тернопільської міської ради Ольга Шахін.

Ініціаторки заходу кажуть, пекли ці пасочки для українців з думкою про перемогу. Вирішили запросити не лише внутрішньо переміщених осіб, а й молодь з інвалідністю. Аби всі відчули дух великоднього свята.

“Наші учасники молодь з інвалідністю зробили чудові паски, саме їх прикрасили. Тобто ми мали сьогодні такий великодній майстер клас, кулінарний і це було для нас дуже цікаво, бо ми такого ще не робили ніколи, ми маємо багато кулінарних майстер класів але паски ми ще не прикрашали”, — розповідає координатор соціального проєкту “Життя у повноті” благодійного фонду “Карітас” Тарас Пастушенко.

Учасники соціального проЄкту «Життя в повноті» послухали історію про створення пасок і їх різновиди . Прикрасили великодні пасочки у жовто-блакитних кольорах. А опісля усі разом смакували.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,