16.04.2024

Пам’ятні монети, які Нацбанк України випускав до Дня Конституції

Креатор буд

До Дня Конституції України національний банк випускав у різних роках пам’ятні монети. На сьогоднішній день їх є 9.

В першу річницю прийняття головного закону України тиражем у 20 тисяч копійок випустили монету в дві гривні. На аверсі в центрі кола – зобразили малий герб в обрамленні гілок калини. Над гербом дата – 1997 рік, рік карбування монети. НА реверсі – картуш з написом 28 червня 1996.

Через п’ять років після прийняття Конституції випустили другу пам’ятну копійку, номіналом в дві гривні. Нa аверсі зобразили малий герб , під яким напис – Україна, між двома фрагментами рослинно-квіткового орнаменту. На реверсі – розгорнута книга з написом у три рядки – 5 років Kонституції. Над книгою – будівля ВР України, а внизу – дата прийняття Kонституції. Тираж монети – 30 тисяч штук.

Випустили пам’ятні монети і до 10-ї річниці Конституції. Одну – номіналом 10 гривень, тиражем 5 тисяч штук. Ще одну – номіналом 5 гривень, тиражували в 30 тисяч монет.

У 2010-му Нацбанк випустив 7 тисяч пам’ятних монет номіналом 10 гривень до 300-річчя конституції Пилипа Орлика. Це перша європейська конституція в сучасному розумінні, прийнята українським гетьманом. На аверсі зобразили козацьку старшину на чолі з гетьманом та козаками – вона символізує прийняття конституції. На реверсі – портрет Пилипа Орлика з пером у руці на тлі стилізованого аркуша конституції.

До 15-ї річниці Конституції нацбанк випустив монету номіналом 5 гривень. А до двадцяти років було 2 пам’ятні монети. Номіналом дві та п’ять гривень.

Цього року Основному закону України виповнюється 25ть. З нагоди річниці нацбанк вже презентував пам’ятну монету,  номіналом у 10 гривень. Тираж – 2,5 тисячі штук. НА аверсі на матовому тлі складений пазл, контурами якого є мікротекст із цитатами окремих статей Конституції України, розміщено: позолочений малий Державний Герб України (по центру); написи: УКРАЇНА (угорі), номінал монети – 10/ГРИВЕНЬ (праворуч від герба); рік карбування монети – 2021 (унизу).

На реверсі монети на матовому тлі складеного пазла розміщено дзеркальні силуетні зображення, що уособлюють народ України та символізують, що кожен окремий українець є частиною одного цілого, а Основний Закон України гарантує їх права; праворуч – малий Державний Герб України та написи КОНСТИТУЦІЯ/УКРАЇНИ.

Слідкуйте за подіями в Тернополі та області! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/ternopil1_tv



Джерело | Т1 Новини

Мітки: