29.04.2024

Пальне знову дорожчає: пояснення експерта

Ваша реклама

Ціни на пальне зростають. Вже сьогодні повний бак бензину обійдеться в середньому на 180 грн дорожче. І це ще не межа, прогнозують експерти. Максимально зросте ціна на бензин — на 11 грн, на дизпаливо — на 8 грн, а автогаз здорожчає на 3 грн.

Причина збільшення ціни на паливо полягають у тому, що з 1 липня повернувся довоєнний податок. ПДВ на нафтопродукти зросте із 7% до 20% плюс акциз. Так ситуацію пояснює експерт.

“Отже, маємо нові податки вони будуть поступово включатись у ціну. Я думаю, що протягом липня старі запаси будуть повністю заміщені вже новими. Тобто, з новими податками. І протягом цього місяця будемо мати поступове зростання цін. Найбільше, звичайно, це бензин. Трохи менше буде це дизпального. І газ в межах 3 грн за літр”, — каже директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

У доцільності повернення податку, Сергій не сумнівається. Каже, країна та державний бюджет потребує коштів. Фінансування армії відбувається виключно з державного бюджету. А інших джерел доходу поки немає. Понад рік влада надавала пільги споживачам, а зараз повернення податку – це необхідність.

Через такі новини дехто панікував, і дізнавшись, що здорожчання в дії з 1 липня – на заправках збільшилась кількість охочих залити бак до повного. А от сьогодні ситуація стабільніша. На тернопільських АЗС черг немає. Працівники зазначили, що кількість клієнтів не значно збільшилась, проте усі заправляють до повного.

Проте, дехто ставиться з розумінням, адже податок на нафтопродукти — це основне наповнення бюджету країни. А зростання ціни, навіть, на максимальних 11 грн, вважають незначним. Кажуть, у Європі ціни на порядок вищі. Головне, щоб користь державі була максимальною. Деталі — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,