26.04.2024

Новий правопис – в дії: тернополяни помалу звикають до “етеру” та “проєкту”

Ваша реклама

22 травня виповниться вже два роки як Кабінет Міністрів України схвалив нову редакцію правопису. Вже тоді нововведення викликали неоднозначні думки у мовознавців і загалом в суспільстві.

За словами завідувачки кафедри української мови та методики навчання ТНПУ ім. В. Гнатюка  Ольги Петришиної цей правопис не новий, адже ми просто повертаємось до правописної традиції початку 20 ст. коли в 1928 року в Харкові, коли було прийнято правопис.

Мовознавиця також зауважила, що новий правопис намагаються повернути до того етапу, коли українська мова розвивалася у свій природний спосіб.

Студенти зазначили, що ці зміни є позитивними, хоча деякі слова, зізнаються, дивні і незвичні.

У школі 5-6 класи вже вивчають новий правопис, проте виникають труднощі з підручниками в яких не внесені змінені правила. Тому, вчителям доводиться самим розробляти вправи та пояснювати чому в старих підручниках по іншому. Про це розповіла вчителька української мови та літератури ТНВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – правовий ліцей» Галина Марусин.

Одинадцятикласники цьогоріч ЗНО здаватимуть ще за старим правописом. І цьому радіють. Так швидко вивчити усі правила – було б важко. Та під час уроків все таки розглядають нові зміни, і поволі звикають до нововведень.

Тим часом студентів та абітурієнтів закликали сміливо вчитися та готуватися до іспитів за правописом 2019 року. Адже суд визнав не дійсним скандальне рішення Окружного Адмінсуду Києва щодо його скасування.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,