26.04.2024

“Не знаємо як вижити”: чому переселенці у Тернополі можуть опинитися без житла

Креатор буд

Біженці без прихистку. В гуртожитках медуніверситету з початку повномасштабного вторгнення поселили сотні переселенців. А зараз усіх людей просять з гуртожитку виселятися.

Пані Анна з доньками – тікають від війни вже другий раз. Старша дочка з немовлям, а молодша – неповнолітня. В Маріуполі їхню квартиру спалили вщент. Тож майже 7 днів жінки втікала на захід України.

Заробітку в пані Анни з доньками немає жодного. Куди йти – не знають. Тому оголошення про виселення з гуртожитку усіх тутешніх мешканців шокувало. В людей є час до 1 серпня. Далі ж, кажуть в навчальному закладі, студентам знадобляться гуртожитки. Адже МОН відновлює навчання в аудиторіях.

“Ми з нашої доброї волі зголосилися прийняти місця. Сьогодні таких 507. Вони жили безоплатно на місцях, які проплатили наші студенти. Ці студенти з дерективи міністерств почнуть навчання офлайн. Тож вони прийдуть на проплачені місця, і ми повинні їм ці місця віддати”, — пояснює проректор із соціальних питань Тернопільського національного медичного університету Олег Слабий.

Все ж де ж брати людям житло? Куди податися? Тимчасові мешканці гуртожитків з цим питання пішли в тернопільську міську раду. Але місто може надавати лише тимчасовий прихисток. Тобто 5 днів людина може ночувати, харчуватись, відпочити, а далі – вирішити куди податись (закордон, інше місто, притулки для переселенців в районах).

У ситуації з гуртожитками університетів, то це їхня особиста ініціатива приймати переселенців, відповідно – вони ж обирають час – коли їх виселяти. Місця ж для проживання на довший період – мають надавати в обласній військовій адміністрації.

Чи реально облаштуватися біженцям у Тернополі і чи відреагували на ситуацію в ОВА — дивіться в сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,