29.03.2024

Не можуть вирішити чи брати на баланс пам’ятку архітектури у Микулинецькій громаді

Креатор буд

У селі Струсів Микулинецької громади руйнується древня синагога. Будівля визнана історичною пам’яткою архітектури місцевого значення. Цей статус вона офіційно отримала в кінці минулого століття. Але від тоді приміщення синагоги лише знищується і занепадає. А все через те, що пам’ятка нікому не належить. Лише нещодавно обласна прокуратура зобов’язала місцеву громаду взяти синагогу на баланс. Яка подальша доля культової споруди – дізнавалися наші журналісти.

Цю давню будівлю терміново треба рятувати. Синагога у селі Струсів побудована на початку XVIII століття. Про це свідчить напис над центральних входом.

“Напис засвідчує, що частина синагоги було добудована в 1861 році. А сама синагога, первісна будівля, яка була трішки менша ніж зараз вона є… Важко датувати. Напевно, початок ХІХ, але можливо і друга половина ХVІІІ століття”, — відзначив краєзнавець Андрій Капуста.

В часи Другої світової війни приміщення синагоги досить добре збереглося, незважаючи на те, Що всі євреї в околицях були винищені німцями. А вже після війни релігійну споруду почали використовувати в інших цілях. Там аж до 90-х років минулого століття була пилорама.

А тепер з будівлі місцеві зробили практично смітник – всюди пляшки з під алкоголю, бите скло, а перекриття обсипається на голови. За словами місцевого краєзнавця, в такому стані синагога довго не простоїть.

Тому важливо зберегти її. Адже в 1993 році синагогу визнали пам’яткою архітектури  місцевого значення. Але такий статус вона отримала лише на папері. Струсівські депутати після того мали б виготовити усю необхідну документацію, однак цього не зробили. А коли село увійшло в Микулинецьку громаду, то документів на споруду синагоги не було.

“Ні вона на балансі не перебувала. Коли утворили Микулинецьку територіальну громаду, ми перебирали всі справи зі сільських рад, які були включені до громади. Цієї будівлі на балансі не було. Її нам не передали. Жодних відомостей про цю будівлю не було”, — розказала заступниця голови Микулинецької громади Марія Кутна.

Теребовлянська прокуратура подала позов до Тернопільського адміністративного суду, аби Микулинецька селищна рада все таки взяла на баланс синагогу. Адже за словами речниці прокуратури Лесі Гурецької, відсутність власника в продовж тривалого часу унеможливлює укладення охоронного договору з органом охорони культурної спадщини та проведення реставраційних робіт.

Голова громади Іван Слободян зазначає — готовий взяти синагогу на баланс, але лише як безхазяйну споруду. Адже ще треба довести, що це справді культова будівля, а не промислова. Детальніше — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,