20.04.2024

Поліцейські розслідують, хто та з якою метою осквернив Гусятинську синагогу

Креатор буд

Навмисне осквернили чи просто не задумуючись – розмалювали? У Гусятині невідомі залишили надписи та малюнки на стінах архітектурної пам’ятки – синагоги.

Трапилось це швидше за все, у ніч із 9 на 10 серпня, зазначив місцевий активіст Сергій Марцінко. Чоловік вранці на фасаді будівлі помітив свіжі надписи і відразу почав бити на сполох.

Тож аби таке не повторилось в майбутньому – звернувся за підтримкою до об’єднаної єврейської общини, співпрезидента ВААД України, директора американського представництва євреїв колишнього Радянського Союзу в Україні. Після консультацій – викликав поліцію та написав заяву.

За словами начальника відділу комунікації ГУНП в Тернопільській області Сергія Крети, за цим фактом поліцейські внесли подію в єдиний журнал обліку про скоєння злочину та правопорушення і проводять перевірку з метою встановлення тих осіб, які нанесли ці малюнки.

Місцева влада ж обурена тим що трапилось. Зазначили, такі дії неприпустимі. Синагога є цінною пам’яткою для Гусятина і в подальшому планують зробити все, аби у селищі схоже не повторилось. На цьому наголосив заступник селищного голови Гусятина з питань діяльності виконавчих органів Віктор Гудь.

Нагадаємо, що Гусятинська синагога – це колишня синагога оборонного типу. Перша згадка про неї датується 1431 роком. Збудована у мавритано-готичному стилі, зазнала кількох перебудов, зараз знаходиться у покинутому стані. Раніше у цьому приміщенні був краєзнавчий музей селища.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,