19.04.2024

На Тернопільщині розпочали сезон окроплення полів: що варто знати пасічникам, аби вберегти бджіл

Креатор буд

Із приходом весни та тепла розквітають дерева, а разом із ними прокидаються бджоли, які розпочинають активно працювати. Саме тому у період із кінця квітня пасічники повинні більше уваги приділити догляду за бджолами.

Адже на посівах сільськогосподарських і медоносних культур розпочався сезон активного використання пестицидів. Фермери обробляють поля від шкідників, але на жаль, їхнє необдумане застосування може призвести до отруєння та масової загибелі бджіл та інших корисних комах, які є запилювачами цих культур. Тому пасічників попереджають про небезпеку.

Вже декілька років поспіль в Тернопільській області не було офіційно зареєстровано випадків отруєння бджіл. Але за словами пасічника Андрія Римара, таких випадків багато.

У держпродспоживслужбі пояснюють, відсутність офіційних випадків пов’язана із тим, що багато бджолярів не зареєстрували свою пасіку. І тому, в разі отруєння угідь, пасічник не може офіційно поскаржитись на недобросовісного фермера.

Фермери ж у свою чергу повинні обов’язково повідомити сільську раду чи пасічника про те, що ним буде здійснюватися обробка полів, також вони повинні обов’язково вказати, якими засобами це здійснюватиметься.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,