26.04.2024

На честь загиблого на Донбасі генерала з Тернопільщини назвали вулицю у столиці

Ваша реклама

У Києві з’явилася вулиця Сергія Кульчицького. Це перший український генерал, який загинув на Донбасі. Військовий родом з Тернопільщини. Іменем Сергія Кульцицького назвали колишню вулицю Олександра Матросова.

Про це йдеться в повідомленні мера столиці Віталія Кличка.

Сергій Кульчицький загинув 29 травня 2014 року під час бойових дій у Слов’янську. Йому було 50 років. Він вихідець із села Чорнокінці Чортківського району.

Народився 17 грудня 1963 року в німецькому місті Веймарі, де на той час в Групі радянських військ у Німеччині проходив службу його батько, Петро Іванович, офіцер Збройних Сил СРСР. З дитинства Сергій Кульчицький мріяв стати офіцером, як батько.

1979 року, після закінчення 8-го класу Сергій Кульчицький без відома батьків подав документи в Уссурійське суворовське військове училище, закінчивши його у 1981 році. 1985-го у званні лейтенанта закінчив з відзнакою Далекосхідне вище загальновійськове командне училище. Там навчався у підрозділі, що готував офіцерів морської піхоти, весь період навчання був старшиною курсу. Для проходження служби скерований за Полярне коло в селище Печенга-І Мурманської області. Перш ніж розпочати офіцерську службу, одружився з Надією Богданівною Дребіт, з якою він познайомився трьома роками раніше в Чорнокінцях на Тернопільщині.

Молодий лейтенант Кульчицький мав І розряд з бігу та лижних гонок, І розряд з подоланням смуги перешкод і гирьового спорту. В рукопашному бою переважав одночасно двох-трьох супротивників.

1985 року розпочав службу командиром десантно-штурмового взводу 876-го окремого десантно-штурмового батальйону 61-ї окремої бригади морської піхоти Північного флоту ВМФ СРСР. З 1989 по 1991 обіймав посаду заступника командира з тилу — начальника тилу, з 1991 по 1992 — начальника штабу — заступника командира 876-го ОДШБ 61-ї бригади морської піхоти.

Після розпаду СРСР 1992 року капітан Кульчицький переїхав до України в м. Тернопіль, де розпочав службу у Національній гвардії України, з січня 2000 року — Внутрішні війська МВС України.

2010 року закінчив Національний університет оборони України.

24 серпня 2013 року присвоєно військове звання генерал-майора.

Навесні 2014 року, в умовах початку російської збройної агресії проти України, генерал-майор Кульчицький брав активну особисту участь у створенні першого добровольчого підрозділу, сформованого із активістів Самооборони Євромайдану, — 1-го резервного батальйону Національної гвардії. Разом із підготовленими ним резервістами вирушив у район проведення антитерористичної операції на Схід України. Від першого дня він був разом зі своїми солдатами, жив у наметі, їв солдатську їжу, бувало, сам і готував.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,