20.04.2024

Мільйонні застави для братів: волонтерів Івана та Андрія Козаків звинувачують у розтраті пожертв на ЗСУ

Ваша реклама

Гроші не на армію, а в кишеню. Братам Іванові і Андрієві Козакам обирають міру запобіжного заходу.

Обох підозрюють у тому, що зібрані на волонтерство кошти вони частково розтрачали на придбання елітних позашляховиків, ювелірних виробів та дорогих мобільних телефонів. Хлопці родом з Лановеччини. У 2019 створили у Тернополі благодійну організацію — збирали кошти для потреб ЗСУ.

На початку березня їхні сусіди повідомили у поліцію про те, що чоловіки нібито наживаються на грошах, які збирають для ЗСУ. 10 травня Івана та Андрія Козаків затримали, вилучили у підозрюваних 34 тисячі доларів США, майже 7 тисяч євро, понад 2 тисячі фунтів стерлінгів та більше 200 тисяч гривень.

А 12 травня у суді чоловікам обирали міру запобіжного заходу. Для Івана Козака прокурор Віктор Житовецький зокрема клопотав про тримання під вартою або заставу.

«Враховуючи ризики та тяжкість порушень розмір застави визначити не менше мільйона гривень», — відзначив прокурор Віктор Житовецький.

Натомість і захисник, і сам підозрюваний переконували, тримання під вартою — занадто жорстокий запобіжний захід, а застава у більш ніж мільйон гривень — сума непідйомна для Івана Козака. Чоловік запевняє — не зловживав жодною копійкою, яку люди жертвували на армію. І буде доводити свою невинуватість.

«Будуть адвокати, ми будемо доводити свою невинуватість. Бо ганьбити нас не дамо. Сказати що хтось щось вкрав – то безсовісно», — твердив підозрюваний Іван Козак.

Паралельно в іншому залі обирали міру запобіжного заходу брату Івана — Андрію Козаку. На засідання прийшов батько Івана та Андрія. Запевняє — його діти допомогли не одній бригаді військових. А зараз замість продовжувати — мусять доводити свою невинуватість.

На разі триває досудове розслідування. Суд постановив на цей час Івана та Андрія Козаків тримати під вартою. Або ж чоловіки можуть сплатити заставу. Іван Козак у розмірі 1 017 210 гривень, а Андрій Козак – 1 116 450 тисяч гривень.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,