26.04.2024

Майбутніх пілотів дронів вчать на Тернопільщині

Креатор буд

На Тернопільщині відкрився другий в Україні навчальний центр з операторів дронів та малих безпілотних літальних апартів. Військові, котрі зголошуються пройти такий курс, навчаються як правильно працювати з літальними апаратами, як проводити аеророзвідку над ворогом, а також як швидко заховати дрон, щоб його не могли захопити. Бійці проходять навчання в польових умовах, максимально наближених до умов війни.

Бійці, які зараз навчаються управляти дронами не багатослівні і просять не показувати їхні обличчя. Тренуються в лісах навколо Тернополя. Їх інструктор на псевдо “Доцент” розповідає, що навчити керувати дроном можна будь-кого.

“Треба мати базові знання з фізики, розуміти принципи керування, топографії та багато інших таких специфічних галузей, решта в принципі ми навчаємо. Навчаємо і за якими програмами працювати, і як керувати, і як організовувати маршрут і виконання задач”, — пояснює “Доцент”.

“Доцент” сам з Тернополя, раніше розробляв та виготовляв безпілотники, навчав інших людей літати на квадрокоптерах. Після 24 лютого залишив роботу і пішов добровольцем в бригаду територіальної оборони. Зараз навчає військових основних навиків управління “пташками”.

Школу операторів дронів відкрили за ініціативи волонтерів. Спочатку тернополяни викупляли за кордоном квадрокоптери і передавали бійцям на передову. Пізніше виникла ідея навчати бійців в тилу, де менше ризиків втратити прилад, каже волонтерка Юлія Мамчак.

Стати пілотом дрона може будь-який військовий, основне треба мати дозвіл від командира військової частини. У школі також навчають керувати малими літаками. Специфіка тут інша – адже якщо дрон можна запустити із будь-якого місця, то до керування БПЛА — зовсім інші вимоги. Деталі — на відео.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,