20.04.2024

Історія на долоні: тернополяни хочуть створити мініатюрні копії зруйнованих будівель

Ваша реклама

Історичні споруди Тернополя, зменшені у понад 600 разів. Двоє тернополян виготовляють оригінальні ЗD моделі.

Таку ініціативу планують втілити у життя у рамках проєкту “Бронзовий Тернопіль”. Зараз, автори на проміжному етапі створення мініатюрних моделей. Це виготовлення макету із пластмаси та гіпсу.

Куратор проєкту Дмитро Мулярчук розповів, що також пробують литву завдяки 3D друку. Можливо, таким способом виготовлять серію втрачених та існуючих пам’яток архітектури, які можна буде використовувати як сувеніри.
Першим мініатюрним об’єктом, який відтворять у бронзі є парафіяльний костел Матері Божої Неустанної Помочі. До Другої світової війни він був на місці сучасного ЦУМУ. Загалом, планують створити цілу серію таких сувенірів. Вона складатиметься із 5 споруд. Це будуть зменшені копії, тих що уже встановлені в нашому місті.
Додамо, буде й костел єзуїтів. Його бронзового макету наразі немає у Тернополі. Адже для встановлення необхідні кошти. Проте, у серії мініатюрних 3D будівель він буде.

Зараз повна реалізація проєкту під знаком питання. Адже автори ідеї досліджують попит на придбання такої сувенірної продукції та методи , щоб здешевити її вартість.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,