02.05.2024

Інсулін за програмою «Доступні ліки»: чи готові тернопільські аптеки до новацій

Креатор буд

Першого жовтня люди із діагнозом цукровий діабет зможуть отримувати цей препарат за програмою «Доступні ліки». Для цього спершу слід звернутися до лікаря ендокринолога. Той має скласти електронний план лікування.

За словами директорки департаменту охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації Ольги Ярмоленко, пацієнт за цим електронним рецептом в аптеці, яка буде мати укладену договір із Національною службою здоров’я буде отримувати ліки безплатно або з невеликою доплатою.

Сімейний лікар також може виписати електронний рецепт на отримання інсуліну. Проте лише після плану, який склав ендокринолог. Окрім цього, отримати препарат тепер стане можливо не тільки за місцем реєстрації, а й в будь-якій аптеці, яка має укладений договір із НСЗУ, розповідають лікарі.

За словами експертки з питань ендокринології департаменту охорони здоров’я ОДА Надії Гулько, є обов’язкові категорії які отримуватимуть інсулін безкоштовно. Це діти до 18 років, вагітні жінки студенти при наявності студентського до 25 років.

Проте є і такі категорії пацієнтів, які доплачуватимуть за препарат 15 %. Все залежить від ускладнень та соціального статусу.

Отож тепер інсулін можна отримати у будь-якій аптеці, яка працює за договором «Доступні ліки».



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,