19.04.2024

Геріатричне відділення у Мишковичах: чому закрили і чи намагалися вберегти заклад

Ваша реклама

Ще кілька місяців тому відділення Тернопільської центральної районної лікарні у Мишковичах було геріатричним, тобто в закладі перебували люди старшого віку, які потребували догляду. Але його закрили. Таке рішення прийняли у медзакладі. Головна причина – брак фінансування.

За словами директора (головного лікаря) КНП Великобірківської селищної ради «Тернопільська центральна районна лікарня» Володимира Лісовського, там пацієнти знаходилися від пів року до 5 років, а деякі старенькі жили там по 8 років і більше.

На момент закриття у геріатричному відділенні у Мишковичах перебувало 17 людей.

Володимир Лісовський пояснив журналістам, що пацієнтів, які там знаходилися, і не мали всіх належно оформлених документів, на деякий час перевели у Великобірківське терапевтичне відділення. Там були створені умови.

А решту — більше десяти пацієнтів забрали родичі. Директор закладу пояснив, що відповідно до медреформи, зараз лікарня є комунальним некомерційним підприємством. Щоб мати фінансування треба укласти договір із Національною службою здоров’я. Але до послуг, які оплачує держава не входить соціальна допомога, тож і немає за що утримувати пенсіонерів.

Щоб зберегти геріатричне відділення, дирекція бачила кілька шляхів. Перший – приєднання відділення у Мишковичах до Петриківського геріатричного пансіонату.

Та як виявилося, сенсу створювати філію не було. Адже фактично перебувати в геріатичному відділенні за кошт держави могли лише кілька людей.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,