25.04.2024

Експерти попередили про здорожчання деяких продуктів у 2023 році

Ваша реклама

Здорожчання олії, хліба та овочів прогнозують в Україні. Експерти кажуть, що вартість цих продуктів зростатиме вже на початку 2023 року. Наші журналісти вирішили перевірити, чи змінилися ціни на тернопільському ринку. А також поцікавилися думкою щодо ситуації в експерта.

Як пояснює економіст Тарас Маршалок, головна причина — знищена інфраструктура, закриття заводів, падіння економіки і окупація певних територій. За підсумками грудня інфляція в Україні зросла на понад 26%.

“Основні моменти, які призвели до зростання цін — девальвація національної валюти, руйнування інфраструктури, порушення логістичних зав’язків, зростання імпорту та дефіцит сировини”, — пояснює Тарас Маршалок.

Овочі зростатимуть в ціні в першу чергу через сезонність. Важливішою причиною є окупація східних територій нашої країни, додає експерт. Бо ж тепер там нічого не вирощують і звідти нічого не везуть.

Однак продавці на тернопільському ринку поки що ціни не змінюють. Навпаки, деякі овочі подешевшали на кілька гривень. Мова про помідори та цибулю.

Покупці ж звикли до постійного підняття цін, і вже менше звертають увагу на вартість продуктів. Навіть, якщо вони подешевшали.

Експерти кажуть, хлібопродукти також поступово підніматимуться в ціні, але не суттєво. Минулого року в Україні вдалось зібрати достатню кількість зерна. Тому причина  подорожчання в іншому — частих відключеннях електрики.

Ціни піднімають лише деякі підприємці, говорять продавці в крамницях. Тож зараз за хліб з заводу доведеться віддати від 18 до 25 грн, а за домашній кілограмовий понад 40.

Ще один продукт, який за прогнозами має змінити свій цінник – олія. Подробиці — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,