29.03.2024

“Дзвони Лемківщини” лунали на Тернопіллі вже 22-й раз

Ваша реклама

Ніколи не забували рідної хати і пісні. Історія лемків зазнала чимало трагічних сторінок та перипетій. Тим не менше, її досі бережуть, а традиції передають від покоління до покоління.

На Монастирищині “Дзвони Лемківщини” вже 22-й раз зібрали лемків з усієї країни і з-за кордону. У кожного – свій біль і своя радість.

Але тільки пам’ятати трагічні події – мало, переконані лемки. Про це варто говорити на рівні держави. На цьому наголосив голова Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександр Венгринович. Він зауважив, що дуже прикро, що наразі не прийнято закон про депортацію.

Вже вкотре фестиваль об’єднав тисячі людей в урочищі Бичова. Люди раділи, адже не збиралися і не бачилися вже два роки. Торік, через пандемію, фестиваль не вдалося організувати. Кому ж не вдалося приїхати цього року – лемки передавали традиційне «витаме» гучними піснями, танцями і забавами.

Щороку, з часу започаткування фестивалю, фінансово «Дзвони Лемківщини» підтримує «Контінентал Фармерз Груп». Свого часу компанія долучилась до спорудження каплички, встановлення сцени та облаштування кринички. Всього від 2015-го року на фестиваль у «Контінентал Фармерз Груп» скерували понад 300 тисяч гривень. Цього року також виділили кошти на встановлення містечка традиційної лемківської кухні.

На території урочища також продовжують облаштовувати «Лемківське село» та будують новий музей лемківської культури. Там планують розмістити понад 3 тисячі пам`яток історії, мистецтва і побуту депортованих лемків – найбільшу збірку експонатів в Україні

Лунали «Дзвони Лемківщини» два дні. Тут можна було скуштувати традиційні страви, відвідати тематичні майстер-класи.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,