18.04.2024

“Дискусії про постать Шухевича мають бути не політичні, а наукові”, – посол України в Ізраїлі

Ваша реклама

У Тернополі обговорили історичні матеріали та факти про Романа Шухевича. Це відбулося під час конференції в одному із вишів міста.

Ще зовсім недавно вирували скандали навколо цієї історичної постаті.  Нагадаємо, у березні рішенням сесії Тернопільської міської ради центральний стадіон перейменували на честь відомого українського діяча. Це неабияк обурило польський уряд, а польські ЗМІ Романа Шухевича називали “катом їхнього народу”. Припинити співпрацю з Тернополем хотіли п’ять польських міст. Скасувати перейменування стадіону іменем Романа Шухевича вимагав і посол Ізраїлю.

Як зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал, історія не повинна ставати на заваді міжнародній співпраці. Проте, за його словами, «совєцька» пропаганда настільки ефективна, що наші партнери вірять історичним фейкам.

Усі міфи навколо історичних постатей – це лише спроби маніпуляції, переконаний і посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук. Він наголосив, що варто ретельніше дослідити історію з порятунком єврейської дівчинки Ірини Рейхенберг. Адже тих людей, хто рятував життя, нагороджують званням «Праведника народів світу».

На конференцію прийшли також громадські діячі та ті, кому цікава постать Шухевича.

Наукова конференція у Тернополі триватиме і 16 квітня. У панельних дискусіях братимуть участь спікери з інших міст, адже тематика пропаганди, історичної пам’яті та гібридної війни – актуальна для всіх.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,