05.05.2024

Два мільйони хабаря, а застава — втричі менша: у Києві обрали запобіжні заходи чиновникам Тернопільщини

Креатор буд

Чиновники Тернопільщини — в антикорупційному суді. Голові Тернопільської облради і двом заступникам начальника військової адміністрації обрали запобіжні заходи. Весь день, з 10.00 до вечора, тривали ці три засідання. У столиці були наші кореспонденти і уважно слідкували за аргументами сторін.

Найгучніша справа — Михайла Головка. Це голова Тернопільської обласної ради. Свободівець. Екс народний депутат. НАБУ затримало його на хабарі в понеділок 26 червня, обшукали кабінет і одразу ж повезли у кайданках в столицю. Поки Головко у СІЗО чекав на призначення суду, поліція Тернопільщини підтвердила, що в його кабінеті НАБУ знайшло предмети, схожі на вибухівку. Але, забігаючи наперед скажемо, ані прокурори, ані адвокати це не коментують.

Обирали запобіжний захід Михайлу Головку у вищому антикорупційному суді. Адвокати клопотали, аби підозрюваному дозволили бути не в кабіні підсудних, а поруч з ними. І от пан Головко разом з трьома своїми захисниками. Ще на початку засідання виступила народна депутатка України Оксана Савчук. Вона висловила бажання взяти голову облради Тернопільщини на особисту поруку. Тобто, обіцяла за першою вимогою — забезпечити явку Головка в суді.

Сторона обвинувачення — обґрунтовувала підозру і описувала ризики. Спершу наголошують, Головко – депутат і керівник облради, тому є особою, яка займає особливе відповідальне становище. Далі – зачитують історію з чого все почалось і чому власне підприємець, засновник КП “Авакс-проф” пан Ярмоленко, заявив про вимагання у нього хабаря.

Мовляв 28.12. 2020 року КП “Авакс-проф” і КП “Тернопількомунівест” уклали договір про ремонт дороги на одній з вулиць Збаража. Станом на 2022 рік “Авакс проф” роботи завершили, але замовник не оплатив і не прийняв виконання. Саме з цієї причини, за версією прокурорів, власник “Авакс-проф” Олександр Ярмоленко зустрівся з безпосередньо Головком, двома заступниками начальника ОВА і директором “Тернопількомунівест”. Тоді ж укладають ще одну угоду, на виконання додаткових робіт на суму 8 млн 880 тис 200 гривень. Пізніше, зі слів прокурорів, заступник начальника ОВА повідомив Ярмоленку, що віддадуть борг, якщо їм за це заплатять 10% від суми. 5% з яких – Головку. Далі низка аргументів і цитат з розшифрованих розмов між Олександром Ярмоленком і Михайлом Головком, і окремо – Ярмоленком і заступника начальниками начальника ОВА.

Адвокати ж наголошували, підприємець спеціально затягував Головка в розмови під час зустрічей, тому присутність ім’я голови облради в цих протоколах – провокація. Адвокати будували захист на тому, що Головко з’являється у матеріалах справи аж 6 06 2023. І лише тоді наче б то висловив вимогу про надання йому хабаря.

Сам Михайло Головко каже, що ніколи в нього нічого не вимагав. Все ж каже, з Ярмоленком співпрацювали в плані волонтерства. Частину авто, які Головко купляв на фронт – ремонтував підприємець. І коли пропонував гроші – Головко думав, що це для фронту.

Майже чотири години слухавши усі сторони — суд зачитав ухвалу. У проханні нардепки Савчук – відмовили. Головко сидітиме за гратами. Визначили і розмір застави — 805 200 гривень.

Адвокат підзахисного Костянтин Глоба каже, рішенням суддів не задоволені.

Натомість, кажуть адвокати, задоволені сумою застави. Яка в свою чергу не тішить прокурорів. Сторона обвинувачення наголошує, клопотала про суму в 15 разів більшу. тобто – 13 мільйонів гривень. Як зазначає прокурор Артем Стельмах, у подружжя Головків разом готівки більше, ніж та, яку суд обрав як розмір застави. Тому прокурори, будуть подавати апеляцію.

Михайла Головка взяли пів варту в залі суду. А його захисники додали, попередньо планують подавати апеляцію на обрану міру запобіжного захисту для Михайла Головка.

Ігоря Дем’янчука, заступника начальника Тернопільської ОВА, судили за статтею “Підкуп особи”. Ухвала така – арешт на два місці або ж внесення застави в розмірі 805 тисяч гривень.

Ще одне судове засідання, яке почалось вже після 21.00 – стосується Ігоря Гайдука. Ухвала суду така ж — два місяці в СІЗО або 805 тисяч застави.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , , , ,