26.04.2024

“Дні Пінзеля” у Бучачі: згадки про майстра і його роботи

Креатор буд

У середині 18-го століття до містечка Бучач приїхав маловідомий майстер з різьблення по дереву і каменю Іоан Пінзель. Тут він повинен був курувати будівництво нової ратуші та створити для неї оздоби. Споруда тоді мала прославити одного з найбагатших магнатів і меценатів у Речі Посполитій, Миколу Потоцького.

За три століття у тому ж Бучачі роботи Пінзеля, які збереглися, можна порахувати на пальцях.

За розповіддю краєзнавця Дмитра Логуша, найпершою роботою скульптура є фігура Яна Непомуцького, 1750 року. Збереглася вона частково. Другою роботою є придорожня статуя непорочного зачаття Пресвятої Богородиці. Третя робота авторства Пінзеля, яку ще досі можна побачити в Бучачі – це остання збережена фігура на ратуші міста.  Це Геракл, який вбиває Лернейську гідру, і вона вже теж потроху руйнується.

А загалом, було таких фігур 12, на кожній балюстраді. Вважається, що майстер Пінзель зобразив у них 12 подвигів Геракла, або ж боротьбу добра зі злом. І якби роботи збереглися до сьогодні, зазначили мистецтвознавці, в них точно прослідковувався б витончений почерк Пінзеля.

Щоб привернути увагу мешканців краю і туристів до творчості Пінзеля, у Бучачі вже кілька років організовують культурно-мистецький фестиваль “Дні Пінзеля”.

Проблему збереження спадщини Пінзеля у Бучачі активно почали обговорювати кілька тижнів тому. Коли на ратуші почала обвалюватися остання фігура. Але в міській раді зазначили, це проблема не лише міста, а України загалом.

Міський голова Бучача Віталій Фреяк підкреслив, що надіслали відповідні листи в ОДА та на Київ. Необхідно, щоб приїхали спеціалісти і правильно порадили як зберегти фігуру. Адже це культурна спадщина всеукраїнського рівня.

Окрім Бучача, працював Пінзель і в інших містах Західної України. Його роботи збереглися у Монастириськах, Львові, на Прикарпатті. Деякі зі скульптур залишилися і закордоном.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,