26.04.2024

День Гідності і Свободи — як революції змінили долі українців

Креатор буд

21 листопада. Нині відзначаємо День Гідності і Свободи. Це час спогадів. Згадуємо Помаранчеву та Революцію Гідності та розпитуємо активістів про події та емоції того часу.

Тернопільський активіст Іван Ковалик брав активну участь у Революції 2013-го. Чоловік постійно перебував в Києві. І нині гордий, що зробив свій вклад у відстоювання правди. Серед іншого, він віз до столиці понад 1 мільйон підписів на підтримку угоди про євроінтеграцію. Після того, як стало відомо про те, що угода з Асоціацією з Європейським Союзом не підтримають, понад тиждень тривали мирні мітинги на столичному майдані. А вночі 30 листопада — страшні побиття студентів та активістів. Ця несправедливість спонукала активістів Тернопільщини поставати.

Таким чином вже наступного дня після київського розгону, у Тернополі створили обласний штаб Самооборони майдану.

Революція Гідності стала справжнім символом свободи і прагнення до змін. Саме цим вона відрізнялася від протестів у 2004 році, відзначив депутат Тернопільської міської ради Роман Навроцький. Саме Революція Гідності стала початком серйозних змін.

Для тернопільського майдану переломним моментом став День Гніву. Коли після масових розстрілів в столиці, у Тернополі люди від злості і почуття несправедливості масово палили будівлі міліції, обласної прокуратури, міськрайонного суду, трощили приміщення облдержадмінстрації. А ще через кілька днів до нашого міста привезли спецпідрозділ “Беркуту”. Тоді вони привселюдно поклялися стати на захист простих українців.

Заступниця голови штабу національного спротиву в Тернопільській області Марія Чашка разом з іншими побратимами зараз захищає нашу країну на східних кордонах. Вважає, що українська революція триває і досі, вона проявляється в звільнених кілометрах української землі від рашистів. А ті, хто відстоював нашу країну  тоді нагадують – День Гідності і Свободи – це те, що українців відрізняє від інших націй.

Для тернополян цей день особливий, як нагадування про незалежний шлях України. Подробиці — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , , ,