26.04.2024

Цикл документальних телепередач про чотирьох зв’язкових УПА знімають на Тернопільщині

Креатор буд

Історії чотирьох відважних та незламних духом жінок, які не зважаючи на тогочасний режим впевнено боролись за щасливе майбутнє України.

Йдеться про цикл документальних телепередач “Жива УПА. Тернопільщина”. Це 4 серії по 30 хвилин у яких розповідають історії зв’язкових УПА, родом із нашої області. А саме про Галину Кравчук, Ванду Горчинську, Марту Пашківську та Галину Дидик. Останні дві були особистими зв’язковими Романа Шухевича – провідника УПА. Самі ж жінки у кадрі не з’являються, їхню роль грають акторки. На це є дві причини: дві із них вже померли, інші ж і досі бояться все розповідати відкрито.

15-річна Ольга Стрельбіцька грала роль Галини Кравчук – зв’язкової зі Збаразького району. Допомагати націоналістам вона почала ще з 12-ти років.

Акторка зазначила, що познайомилася з пані Галиною. Вона поділилася спогадами, показала фото. За словами дівчини, це надзвичайно допомогло вжитися в роль.

Даний цикл – це грантовий проект. Реалізовують його за підтримки Українського Культурного фонду. Працюють над “Живою УПА. Тернопільщина” професіонали із Києва та Тернополя. Зокрема, Макс Мельник – оператор-постановник.

Аби донести правдиву історію до глядача, автори сценарію не змінювали жодного слова із розповідей героїнь. Все для того, аби точно відтворити усі події. Переглянути цикл документальних телепередач “Жива УПА. Тернопільщина”, можна буде вже цієї осені на телеканалі Тернопіль 1. Та не тільки цим дивуватимемо. Долучився наш телеканал і до зйомок проекту, як саме – дивіться у телепередачах.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,